Uniunea Europeană alocă R. Moldova 50 de milioane de Euro pentru susținerea economiei naționale. Despre aceasta anunță Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Veste bună pentru țara noastră! Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru decizia de astăzi de a aloca 50 de milioane de Euro pentru Republica Moldova. Aceste resurse financiare de peste 1 miliard de lei sunt extrem de necesare pentru a ajuta economia națională. Este important ca ajutorul financiar să fie alocat către domeniile-cheie și să fie gestionat cu bună credință”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Potrvit comunicatului oficial al Comisie Europene, banii fac parte din programul de asistență macrofinanciară destinat Georgiei, Iordaniei și Moldovei.

Debursarea în valoare de 50 de milioane de euro destinată R. Moldova provine în totalitate din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro. Plățile aferente programelor AMF de urgență sunt în conformitate cu prevederile din acordul și ratificarea Memorandumurilor de înțelegere din ultimele luni. Plățile pentru alte tranșe vor fi condiționate de îndeplinirea condițiilor de politică stabilite în aceste documente. Implementarea continuă și rapidă a programelor este o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări într-un moment de criză fără precedent, se mai arată în comunicat.

UPDATE 16:50 - Ministerul Finanțelor anunță că Republica Moldova a recepționat prima tranșă în valoare de 51.620.900 euro din Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară (Omnibus), semnat de către părți la 21 iulie 2020.