Comisia Națională a Pieții Financiare (CNPF) confirmă că au fost sesizate așa instituții de resort, cum ar fi: Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii. În același timp CNPF susține că Veaceslav Platon nu figurează și nu a figurat cu statut de ”acționar” în actuala (”MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări ”ASITO” SA și ”ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic.

Într-un comunicat al CNPF este menționat că „administrarea specială instituită de către CNPF în iulie 2019 asupra ”MOLDASIG” SA, precum și organele de conducere ulterioare ale entității în cauză au reușit în scurt timp să ordoneze și să gestioneze în mod corect și responsabil activitățile operaționale, inclusiv manifestându-se prin măsuri ferme în materie de recuperare a mijloacelor împrumutate, potrivit deciziei foștilor administratori. Astfel, au fost sesizate așa instituții de resort, cum ar fi:  Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii. Semnificativ, este că examinarea cererilor depuse de către managementul entității în semestrul doi 2019 către instanțele judecătorești a fost permanent zădărnicită, până în prezent dosarul nu a fost examinat în fond”. 

Anterior surse din cadrul CNPF ne-au confirmat că insituția a sesizat Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul, Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție referitor la situația de la Moldasig unde companiile de audit au obținut prin decizia instanței dreptul de administrare a companiei contrar deciziei CNPF.

Detalii: CNPF a sesizat Procuratura Generală, Parlamentul și Guvernul referitor la situația de la Moldasig

Instituția adaugă că își reiterează opțiunea expusă pe parcurs vizavi de ”cazul ”MOLDASIG” SA”, respectiv contează mult pe reacția autorităților statului și instituțiilor de resort, constituirea unei celule de criză în acest sens fiind imperios necesară.

Comunicatul de presă este însoțit de o notă în care se spune că: începând cu ziua de vineri, 20 noiembrie curent, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a ”MOLDASIG” SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea.

Situația de la Moldasig a apărut în vizorul presei după ce deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală despre decizia din 6 noiembrie a judecătoarei Olesea Țurcan. Ulterior Veaceslav Platon, care în istoricul companiei apare ca unul din beneficiarii companiei de asigurări a venit cu o reacție acidă la adresa lui Alaiba. CNPF a reacționat și ea la rându-i anunțând preluarea administrației Moldasig, după ce a constatat nereguli în cadrul companiei, care era gestionată de două entități de audit.

Acestea au ajuns să administreze Moldasig printr-o decizie de judecată recentă, contestată de CNPF, prin care a fost instituită administrarea specială provizorie a companiei de asigurări, cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății. Astfel, un acționar care deținea 4,99% din companie, „Wesna” LTD, a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig. 

De menționat este și faptul că fostul candidat la funcția de Procuror General Ștefan Gligor a postat pe pagina sa de facebook că la Moldasig se încearcă o preluare de tip raider. 

În comentarii Veaceslav Platon i-a scris lui Gligor că dacă nu știe situația îl poate suna pe primul și acesta va fi consultat.