Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, își începe de azi activitatea în cadrul SA „Moldovagaz”, după ce acum 6 zile a fost ales în calitate de președinte al Consiliului de Administrare.

Astfel, demnitarul mai are 30 de zile pentru a renunța la funcția de membru al Cabinetului de Miniștri.

Moldovagaz SA este o companie energetică moldo-rusă de tip deschis, ce desfășoară activități de transportare și aprovizionare cu gaz natural și gaz lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova. Compania rusă Gazprom deține 50%+1 din acțiunile „Moldovagaz”, pe când Guvernului Republicii Moldova îi revine 35,33%. Tiraspoltransgaz deține 13,44%, iar restul acțiunilor sunt deținute de acționari mai mici.

Conform Regulamentului de activitate a întreprinderii, în cadrul Adunării generale a acționarilor este aleasă componența Comisiei de Cenzori și Consiliului de Observatori. Ultimul numește Consiliul de administrare.

Amintim că prin decizia din 9 februarie a Consiliului de observatori ai SA „Moldovagaz”, formată din șase persoane (4 dintre care sunt reprezentanții Concernului rus „Gazprom”, iar două de la Ministerul Economiei RM), a fost aprobată noua componență ai Consiliului de administrare. Prin votul unanim al acționarilor, președinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz” a fost ales ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, iar vicepreședinți – Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu. De asemenea, din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov.