O echipă a Serviciului federal rus pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației (Rospotrebnadzor) a ajuns ieri la Chișinău. Experții ruși urmează să inspecteze 13 companii vinicole din Republica Moldova care au depus anterior o solicitare de anulare a restricţiilor de export pe piaţă rusă. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

Pe parcursul zilei de ieri experții de la Rospotrebnadzor au inspectat companiile Kvint (Tiraspol) și Mimi (Bulboaca, Anenii Noi). Totodată, începând cu ora 9.00 reprezentanții Serviciului federal vor vizita Lion Gri, Cricova și Chateau Vartely. Pentru ziua de mâine sunt programate mai multe vizite la companiile vinicole din Găgăuzia.

Experții de la Rospotrebnadzor se vor afla în Moldova până pe 16 februarie. Ei au menționat că vizita este rezultatul discuțiilor din mijlocul lunii ianuarie dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin.

Gheorghe Gaberi susține că problema majoră pentru vinurile moldovenești constituie nu restricțiile impuse de partea rusă, dar taxele suplimentare care fac producția noastră necompetitivă în raport cu alți producători ce importă produse vinicole pe piața rusă.

Autorităţile din Rusia au interzis de mai multe ori produsele de vin din Moldova, fără a prezenta, însă, probe sau argumente în privința deciziei luate. Ultimele restricţii asupra vinurilor moldoveneşti au fost impuse în toamna anului 2013. 

Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru câteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargaoului din 2013, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.