„Gazprom” refuză propunerea premierului Pavel Filip privind restructurarea datoriei de 6,5 miliarde de dolari, astfel încât transnistrenii să răspundă de datoriile lor și acestea să nu mai revină Chișinăului.

Experții citați de publicația de la Moscova spun că Rusia nu mai speră să recupereze acești bani, în schimb vrea să mențină, prin intermediul lor, o pârghie de influență asupra Chișinăului.  

„Gazprom”-ul a reacționat negativ la inițiativa autorităților moldovenești privind restructurarea datoriei pentru gaze naturale consumate, în suma de 6,5 miliarde dolari americani. În realitate, o mare parte a acestei datorii în suma de 5,8 miliarde dolari, constituie datoria republicii nerecunoscute transnistrene, pe teritoriul căreia, începând cu finalul anului 1992, gazele naturale sunt livrate, de fapt, gratuit. Indiferent de aceste fapte, povoara achitărilor pentru livrările în regiunea transnistreană este pusă pe seama companiei moldo-ruse de distribuție „Moldovagaz”, responsabile pentru livrările pe ambele maluri ale Nistrului.

La mijlocul lunii ianuarie anului curent, președintele Moldovei, Igor Dodon, în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova, a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, precum și cu conducătorul gigantului rus Alexei Miller. La acea întâlnire, Igor Dodon a declarat că are propuneri concrete privind schema de restructurare a datoriei pentru gaze. Săptămâna trecută, în cadrul întâlnirii premierului moldovenesc Pavel Filip cu locțiitorul lui Miller, Valerii Golubev,  primul-ministru a propus această soluție spre examinare. Conform propunerilor părții moldovenești, aceasta este de acord sa-și onoreze datoriile din contul activelor aparținute companiei „Moldovagaz”, iar datoria parții transnistrene urma să fie transferată operatorului local „Tiraspoltransgaz”, cu transferul de mai târziu către autoritățile regionale.

Însă, o asemenea schemă ce amenința să lipsească „Gazpromul” de o perspectivă câtuși de puțin reală de a-și vedea banii nu a fost pe placul monopolistului rusesc. În cadrul întâlnirii, Golubev a reiterat că restructurarea datoriei este posibilă cu condiția achitărilor de 100% a livrărilor curente de gaze naturale către Republica Moldova. Pe parcursul anului 2017 Moldova și-a îndeplinit aceste obligațiuni cu brio.

La o întrevedere de vineri între Valerii Golubev și șeful administrației transnistrene Vadim Krasnoselski reprezentantul furnizorului rusesc a declarat că monopolistul rus nu are de gând să schimbe schema tradițională de livrări de gaze către regiunea separatistă.

Nu sunt adeptul unor scheme noi în lipsa alternativei. Înainte de a declara ceva, este nevoie de o analiză profundă a faptului cât și de a calcului ale consecințelor posibile”-, a menționat Golubev, subliniind că „Moldovagaz” împreună cu „Tiraspoltransgaz” își îndeplinesc obligațiunile, asigurând tranzitatul gazelor rusești în volumul de 18,5 mlrd. metri cubi spre Balcani. Volumul livrărilor către Republica Moldova constituie circa 3 miliarde metri cubi, iar la sfârșitul anului 2016, operatorul moldovenesc a semnat contractul de colaborare ce prevede livrări și tranzit de gaze până la finele anului 2019. Alte comentarii partea rusă a refuzat să le facă.

Expertul din Argus Media Veaceslav Miscenko a declarat, că din punctul de vedere economic, recuperarea datoriei nu are soluții, reieșind din parametri destul de modeste ale economiei regiunii transnistrene, care nu va putea deservi rambursarea unei asemenea datorii. De aici rezultă că cheia soluționării poate fi găsită în contextul politic. Având în vedere faptul nerecunoașterii din parte Moscovei a suveranității regiunii transnistrene, putem concluziona că Rusia este hotărâtă să stimuleze procesul de reunificare. Dar, în această situație datoria existentă poate fi folosită în calitate de instrument de influență asupra Moldovei pentru a-și recupera Republica Moldova în zona de influență rusă, mai ales pe fundalul situației din Ucraina. Conform opiniei expertului, monopolistul rus va încerca să-și recupereze datoria, dar în сele din urmă se va arăta nevoit să treacă la capitolul „pierderi„ o mare parte din aceasta. Însă, expertul menționează, că metoda de stabilizare a situației aleasă de partea rusă va depinde în mare măsură de politica autorităților moldovenești.

Sursa: Kommersant