Au identificat noi perspective de afaceri şi posibilităţi de parteneriate pentru a face faţă crizei generate de COVID-19. Vorbim de peste 110 antreprenori din Republica Moldova, Cehia, Polonia, Letonia, România, dar şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, asociaţiilor de business şi ai autorităţi publice locale care au participat la forumul de afaceri „Doing Business in North Moldova”, desfăşurat la Bălţi. În acest an, mai mult de jumătate din participanţi au luat parte la întrunire prin intermediul platformei on-line, relatează TRM.

Antreprenorii susţin că lipsa unei pieţe de desfacere, noile condiţii de muncă şi solicitările reduse le-au stagnat afacerile în ultimele şapte luni.

„Cultiv pomuşoare ecologice şi legume. În prezent, ne străduim măcar să nu dăm înapoi, deoarece oportunităţi de dezvoltare în condiţiile care sunt acum nu prea sunt. S-au închis graniţele, nu putem exporta”, spune Angela Bejenari, antreprenor.

„Din fericire, am găsit soluţii pentru a păstra colectivul, noi fiind o companie de stat. Au apărut noi oportunităţi de export, dar ele oricum nu pot acoperi diminuarea de vânzări care a parvenit pe parcursul anului din cauza pandemiei”, a declarat Arcadie Zastavneţchi, director al departamentului de marketing.

„Începem să ne reprofilăm puţin, să găsim alte segmente alăturate. De exemplu, de la servicii la comandă la vânzarea cu amănuntul. Mâncarea care a fost servită pe loc acum poate să fie livrată. Totuşi, piaţa nu era pregătită pentru aceste schimbări”, spune Ana Condrea, manager de marketing.

În acelaşi timp, la forum s-a discutat despre modul de promovare a potenţialului economic şi investiţional, dar şi a antreprenoriatului local.

„Ne-am dorit foarte mult să creăm punţi de comunicare între oamenii, populaţia, antreprenorii de aici şi cei de peste hotare”, a declarat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisacaru.

Evenimentul economic a avut lor în contextul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.