Ex-ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că măsurile prezentate de guvernul Chicu-Dodon privind politica fiscală și vamală sunt rupte de realitate. În acest context vicepreședintele PAS a venit cu o serie de inițiative legislative pentru domeniul fiscal.

„Deși peste 30 mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și o treime din întreprinderile mici și mijlocii estimează că nu vor supraviețui consecințelor negative ale crizei economice, Guvernul continuă să acționeze împotriva intereselor cetățenilor, de parcă nu ar fi criză. La sfârșit de an, ei promovează o politică fiscală care va continua să aprofundeze criza și să lase oamenii fără locuri de muncă. Prin această politică fiscală Guvernul lui Dodon condus de Chicu mai degrabă cu o mână dau oamenilor și două iau înapoi”, a declarat Gavriliță

În context, vicepreședinta PAS a venit cu câteva exemple:

  • Se propune creșterea scutirilor persoanelor fizice cu 5% – de la 24 000 lei până la 25 200 lei și majorarea scutirii pentru persoanele întreținute cu 50% – de la 3 000 lei până la 4 500 lei, concomitent cu dezicerea de scutire pentru soț/soție. Cu alte cuvinte, Guvernul intenționează să ia scutirea pentru soț/soție și maschează aceasta cu câțiva lei în plus la scutirea personală. Din nou Dodon și Chicu face ce știu mai bine – cu o mână dau și cu două iau. Această măsură va afecta familiile cu copii. Ce se va întâmpla cu familiile unde părinții nu sunt angajați și se află în concediul de îngrijire a copilului? 
  • O altă măsură este creșterea cotei de impozitare pentru darea în locațiune de la o persoană fizică la altă persoană fizică de la 7% la 12%. Adică dacă o persoană dă în chirie un apartament altei persoane, impozitul va crește. În primul rând, aceasta va stimula evaziunea fiscală. În al doilea rând, povara fiscală va fi transferată pe cei care iau în locațiune spații. Cu alte cuvinte, chiriile vor crește și aceasta va afecta în special pe cei care vin la Chișinău în căutare de locuri de muncă și nu-și pot permite apartament. 
  • Încă o măsură este propunerea de a impozita cu 3% dobânzile persoanelor fizice. Ar părea că este o măsură care să încurajeze oamenii să nu țină banii în bancă, dar să-i facă să lucreze, să-i investească. Dar din, nou această măsură este ruptă de realitatea oamenilor cu venituri mici. Care este alternativa pentru oamenii care au muncit si au depus banii la bancă și acum primesc un venit modest din acest depozit? 
  • Guvernul mai propune reținerea impozitului în mărime de 6% aplicată dividendelor să se realizeze doar în cazul distribuirii dividendelor către persoane fizice. Cu alte cuvinte, cei care au venituri mari și își pot permite firme off-shore nici măcar nu trebuie să plătească impozitul, iar persoanele fizice trebuie să plătească impozit. Unde e echitatea fiscală, domnilor Dodon și Chicu? Tot la buzunarul vostru și al prietenilor vă gândiți.
  • Împovărarea pe timp de criză și secetă și mai mare a agricultorilor prin includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere. Doar teoretic aceasta poate părea un lucru bun – să plătească mai mult cel care merge mai mult, care folosește drumul mai mult. Dar cum vor fi compensate costurile pentru anumite categorii afectate inechitabil? Agricultorii folosesc multă motorină, dar nu merg pe drumuri – care va fi abordarea față de ei? Diaspora va continua să plătească vinieta și accizele sporite – care este atitudinea statului în acest caz? Sunt multe întrebări fără răspuns. Însă toate arată același lucru – guvernarea Dodon Chicu este o guvernare iresponsabila care în loc să aibă grija de oameni și afaceri, pune si mai multe presiuni pe ele.
  • Guvernul propune plafonarea și eliminarea unor taxe locale, fără a ține cont de autonomia locală sau fără cel puțin a se consulta cu autoritățile locale. Congresul Autorităților Locale și-a exprimat deja profunda îngrijorare cu abordarea simplistă și lipsită de respect a Guvernului. Eliminarea acestor taxe va afecta bugetul primăriilor. 
  • În sfârșit, Guvernul vine și cu propunerea de a elimina câteva taxe de mediu. Taxele de mediu reprezintă nu numai un instrument de taxare, ci și o pârghie economică pentru soluționarea problemelor de mediu și pentru reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Din nou vedem o abordare duplicitară – pe de o parte se declară importanța mediului, se sădesc copaci, se adoptă strategii, iar pe de altă parte se elimină taxele care ar demotiva agenților economici de a se implica în activități nocive pentru mediu. 

Totodată, fosta ministră a solicitat Guvernului:

Să vină cu acțiuni clare de salvare a economiei. Să se așeze la masa de discuții cu agenții economici;
să vină cu ajutor pentru cetățeni, mai ales pentru familiile și oamenii nevoiași;
să asigure claritate, atunci când vine cu anumite politici fiscale. Care va fi mecanismul detaliat de aplicare a acestor modificări;
să se amâne orice modificare ce nu vine în sprijinul oamenilor de afaceri.