Taxele locale ar putea fi plafonate începând cu anul viitor. Cu această propunere vine Ministerul Finanțelor, care menționează că excluderea plafonării creează incertitudine pentru mediul de afaceri, precum și creează o abordare selectivă a autorităților competente din diferite localități la stabilirea taxelor locale aplicabile și a cotelor acestora. Pe de altă parte, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) susține că plafonarea taxelor nu este soluția necesară. Dimpotrivă, această inițiativă va crea conflicte, transmite IPN.

În proiectul documentului de politică fiscală și vamală pentru 2021, propus pentru dezbateri publice, se menționează că, deși realizată în contextul unei strategii prioritare – a descentralizării – excluderea plafonării cotelor taxelor locale a dezvăluit mai multe lacune ale administrației publice locale în exercitarea competențelor aferente. Printre ele, Ministerul menționează abordarea selectivă a autorităților competente din diferite localități la stabilirea taxelor locale aplicabile și a cotelor acestora.

Potrivit proiectului, mărimea maximă a taxelor locale se va stabili reieșind din analiza cotelor actuale adoptate de autoritățile locale.

CALM precizează că se creează impresia că Ministerul Finanțelor alege cea mai simplă cale și că în acest caz cineva are anumite interese. Se insistă foarte mult asupra acestei plafonări, aceasta este deja a patra încercare, deși până în prezent nu există un studiu relevant al problemei, în care să fie justificată această inițiativă.

„Avem 898 de primării, toate diferite după numărul de populație, mărimea bugetelor, dezvoltarea economică, relația administrațiilor publice locale – comunitate, cum vă închipuiți să stabiliți niște plafoane valabile pentru toate primăriile”, a remarcat Viorel Furdui, director executiv al CALM.

Viorel Furdui a fost de părere că astfel primarii sunt învinuiți indirect de blocarea activității economice a mediului de afaceri, ceea ce nu este adevărat.

„Poate sunt unele cazuri, dar ele sunt singulare și acestea trebuie analizate. Chiar și așa, plafonarea taxelor nu este soluția necesară. Dimpotrivă, această inițiativă va crea niște conflicte mai mari”, a mai spsus directorul CALM.