Banca Mondială își propune să susțină Guvernul Republicii Moldova în implementarea unor măsuri fiscale importante de atenuare a riscurilor pentru a ajuta companiile moldovenești. Este vorba despre pachetul de asistență care restructurează proiectul în derulare de 15 milioane dolari „Modernizarea Administrației Fiscale”. Susținerea vine în condițiile în care pandemia COVID-19 a dus la o reducere drastică a activității economice în Moldova, companiile și afacerile confruntându-se cu constrângeri financiare grave pentru a-și continua activitatea, achita salariile și îndeplini obligațiunile fiscale, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al BM, se menționează că restructurarea dată va ajuta Guvernul Republicii Moldova să implementeze măsuri importante de facilități fiscale, care vor susține continuitatea afacerilor și nivelul de ocupare a forței de muncă în contextul pandemiei COVID-19. Proiectul va implementa în mod specific programe de subvenționări fiscale condiționate pentru a susține atât supraviețuirea afacerilor, cât și pentru a proteja ocuparea.

Directorul biroului Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkatsi, a declarat că restructurarea proiectului „Modernizarea Administrației Fiscale” face parte din răspunsul la criza COVID-19 al Grupului Banca Mondială. „Măsura va susține eforturile Guvernului de a salva mijloacele de trai, menține locurile de muncă și va asigura dezvoltarea mai sustenabilă a afacerilor și crearea locurilor noi de muncă. Ajutorarea companiilor și instituțiilor financiare să supraviețuiască șocului inițial al crizei, restructurarea și recapitalizarea sunt elementul cheie pentru a susține recuperarea economică și mobilizarea veniturilor pe termen mai lung”, a notat oficiala.

Această restructurare va permite de asemenea Serviciului Fiscal de Stat să achiziționeze două soluții software pentru a asigura continuitatea activității agenției fiscale și îmbunătăți prestarea serviciilor pentru contribuabili în circumstanțele de carantină. Soluțiile de tehnologii informaționale includ un sistem de monitorizare la distanță pentru inspectorii fiscali și un soft de protecție împotriva pierderii datelor. Împreună, aceste soluții vor permite SFS să continue realizarea funcțiilor care contribuie la îmbunătățirea conformității și deservirea continuă și sigură a contribuabililor în cazul repetării pandemiei sau survenirii unor urgențe similare.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială, în 1992, peste 1,3 miliarde dolari SUA au fost alocate pentru circa 60 de operațiuni realizate în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 603,1 milioane dolari SUA.

Portofoliul contractat al IFC (Corporaţia Financiară Internaţională) pentru Moldova este de 2,25 milioane de dolari SUA (2,25 milioane de dolari SUA în sold). Portofoliul dat constă din 28% împrumuturi și 72% capital propriu. Iar Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor a oferit garanții de circa 14,7 milioane de dolari. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.