A schimba, în Republica Moldova, valuta deteriorată e o problemă, fiindcă doar patru bănci efectuează operațiuni de schimbare a bancnotelor uzate contra unui comision.

În legislația Republicii Moldova nu există o prevedere ce ar obliga băncile comerciale să accepte, la schimb, bancnotele străine uzate, chiar şi contra unui comision bun.

Totuși, patru bănci acceptă bancnotele deteriorate (arse, rupte sau degradate parțial) în valută, drept care încasează un comision de 10% din sumă. Totuşi, rubla rusească cu deteriorări neînsemnate poate fi schimbată doar la o singură bancă din Republica Moldova.

Lista băncilor care schimbă bancnotele uzate și valuta acceptată:

  • Banca Comercială „Moldindconbank” S.A. – Dolar SUA și EURO
  • Banca Comercială „EuroCreditBank” S.A. – Dolar SUA și EURO
  • Banca Comercială „EXIMBANK - Gruppo Veneto Banca” S.A. – Dolar SUA și EURO
  • Banca Comercială „MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale” S.A. – Dolar SUA, EURO și Rubla rusească

Filialele celor patru bănci decid însă schimbarea (sau, dimpotrivă, pronunţă refuzul) abia după ce examinează bancnota şi stabilesc gradul uzurii. Astfel că, până clientul nu ajunge la ghișeul băncii, nu se poate afirma cu certitudine dacă va fi primită sau nu bancnota uzată de una dintre băncile de mai sus.

Potrivit Regulamentului privind activitatea unităţilor de schimb valutar, se admit bancnotele care au unele defecte neînsemnate în urma uzurii fireşti şi care nu modifică principalele semne de plătibilitate. Totodată, astfel de bancnote nu pot fi vândute persoanelor fizice, dacă acestea nu le acceptă.