Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014, transmite un comunicat al BERD.

BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită. Totodată, BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.

Potrivit BERD, eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei. Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.

Astfel, BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective.

Amintim că instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune” a bunurilor B.C. „Victoriabank”. Decizia vine după ce săptămâna trecută în presă s-a vehiculat informația privind intenția procurorilor de a pune sechestru pe sediul central și pe conturile corespondente ale unei bănci din R.Moldova.

Detalii: DOC // Procuratura realizează planul lui Platon privind deposedarea investitorilor români de la „Victoriabank”?

Detalii: Reacția Victoriabank la decizia Procuraturii privind aplicarea sechestrului pe o parte din bunuri

Detalii: PG, despre sechestrul aplicat asupra bunurilor „Victoriabank”: Este figurantă în dosarul privind frauda bancară

Detalii: BNM, după sechestrul aplicat asupra bunurilor „Victoriabank”: Monitorizăm încontinuu situația din sectorul bancar