Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârșitul lunii iulie. Cifra este în creștere cu 91,96 milioane de dolari în comparație cu 30 iunie 2020, când acestea au însumat 3 193,55 milioane de dolari, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 45,85 milioane de dolari. Este vorba și despre intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 30,00 milioane de dolari.

La creștere a contribuit înregistrarea celei de-a doua tranșe de împrumut în favoarea Ministerului Finanțelor debursată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macrofinanciară, în valoare de 22,96 milioane de dolari. De asemenea, a contribuit înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale – 10,17 milioane de dolari.

Printre factorii ce au contribuit la majorarea se numără și intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 8,18 milioane de dolari, veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 2,01 milioane de dolari, precum și intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – 0,62 milioane de dolari etc.
 
Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe – 14,57 milioane de dolari, precum și de plățile Ministerului Finanțelor – 13,08 milioane de dolari. Scăderea a fost determinată și de reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,88 milioane de dolari.