O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional va efectua o vizită de lucru la Chișinău în perioada 14-28 februarie. Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului. Este prima evaluare în cadrul programului de 3 ani, aprobat la 7 noiembrie 2016, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de FMI.

Ben Kelmanson o înlocuiește pe Ivanna Vladkova-Hollar la șefia misiunii FMI, începând cu luna ianuarie, și în cadrul misiunii va fi prezentat autorităților țării.

Programul este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 176 milioane de dolari), din care 26 de milioane de DST (circa 35 de milioane de dolari ) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului sunt acordate în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanțare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (momentan 1,3 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate, informează IPN.

Amintim că, ieri, reporterii Deschide.MD au relatat că o reprezentanță a FMI urmează să vină pe 14 februarie la Chișinău pentru a evalua progresele efectuate de guvernare până acum. Informația ne-a fost confirmată și de Valeriu Rusu, consilierul ministrului Economiei, care a precizat că, într-adevăr, o reprezentanță a Fondului urmează să ajungă la mijlocul lunii februarie în Republica Moldova.  bla

Această vizită face parte din programul vizitelor FMI care sunt prevăzute în memorandumul semnat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional.