Săptămâna aceasta va fi inițiată procedura de renegociere a creditului rus, conform legislației R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, în cadrul declarațiilor de presă după ședința de lucru a Președintelui R.Moldova cu președintele Parlamentului , Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul, Ion Chicu.

„Procedura prevede implicarea Parlamentului, a comisiei parlamentare, semnarea unui decret de către președintele țării de inițiere a negocierilor, după care toate procedurile la nivel de Guvern. Vom face tot posibilul să ținem cont și de obiecțiile care au fost anterior la procedura de aprobare a acestui împrumut”, a declarat Dodon. 

Dodon a menționat că creditul rus va fi orientat spre susținerea economiei naționale, infrastructură, susținerea IMM-urilor, etc.

Curtea Constituțională a suspendat, la 23 aprilie curent, acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova referitor la contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Opoziția declara atunci că condițiile creditului rusesc sunt dezavantajoase, implică riscuri majore de securitate economică și corupție. Acest lucru devine evident în comparație cu creditul de la Fondul Monetar Internațional. Mai mulți deputați cerea să fie discutat amănunțit acordul pentru ca articolul 7.2 să dispară, articol care presupune că statul R. Moldova emite un fel de garanție pentru debitori privați pentru întreprinderi private companii, iar cetățenii urmează să ramburseze această datorie, dacă acești debitori nu rambursează aceste datorii către băncile rusești.