Pe agenda de astăzi a Guvernului Republicii Moldova se află un proiect de hotărâre de Guvern care se referă la acordarea a 150 000 de euro pentru firma de avocatură Buruiană & Partners care urmează să reprezinte statul în dosarul acționarilor Moldova Agroindbank vs RM.

În detaliu, reprezentanții companiei de avocatură vor apăra interesele statului Republica Moldova în acțiunile înaintate de companiile Evrobalt LLC și Kompozit LLC din Federația Rusă. 

Potrivit documentului, costurile serviciilor pentru compania Buruiană & Partners aunt estimate la 150 000 de euro care vor fi achitate în trei tranșe, prima fiind de 75 000 de euro. 

Vezi doc mai jos:

Amintim că pe 14 iunie 2016, Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm i-a recomandat Băncii Naţionale a Moldovei să nu conceapă pachetul de acţiuni ale Moldova-Agroindbank drept unul rezultat al maşinaţiunilor unui grup de acționari de la această bancă. Cu altfel cuvinte, să facă abstracţie de faptul cu ce se ocupă acest grup de acționari. Potrivit deciziei, Republica Moldova (prin intermediul BNM şi/sau al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, sau în oricare alt mod) trebuie să se abţină pe viitor de la măsuri ce vizează anularea acţiunilor, până la soluţionarea litigiului printr-o decizie definitivă de arbitraj în fond.

În acest context precizăm că în martie 2016, BNM a stabilit că mai multe companii (care sunt acționari la MAIB) au acționat concertat la preluarea unui pachet de 39,6% din acțiunile MAIB, iar potrivit informațiilor apărute în media acești acționari erau controlați din umbră de afaceristul Veaceslav Platon

În luna mai  anului trecut, în presă se vehicula, cu referire la surse demne de încredere, că fiul lui Veaceslav Platon ar dori să cumpere cele aproximativ 40 la sută din acțiunile Moldova-Agroindbank, blocate de BNM.