R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile pentru a primi a doua tranșă, în sumă de 30 de miloane de euro, din asistența macrofinanciară din partea UE, iar acum așteaptă reacția partenerilor europeni. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu după ședința din această dimineață, cu șeful statului, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Noi am îndeplinit toate condiționalitățile, așteptăm Uniunea Europeană să vină cu o reacție, cu transferul acestor 30 milioane de euro. Colegii au avansat și în negocierea și cu acele 100 milioane, asistență macrofinanciară, anunțate cu câteva luni în urmă. Sper că săptâmâna aceasta se va ajunge la un numitor comun, pentru că acolo tot sunt condiționalități care trebuiesc discutate, agreate. Sperăm că va fi deblocată această asistență și nu doar financiar, sperăm că va fi deblocat și alt tip de asistență din partea UE, care este anunțată de mai demult, dar nu a venit”, a declarat Chicu. 

Totodată, premierul a anunțat că va participa săptămâna aceasta la Summit-ul conducătorilor de Guvern și de stat a Parteneriatului cu UE, unde vor fi discutate și aceste subiecte. 

În același timp, Chicu susține că există, totuși, anumite blocaje din partea unor politicieni, care vin cu învinuiri că R. Moldova nu a îndeplinit condiționalitățile pentru a primi asistența financiară din partea UE.

„Am văzut un vice-președinte a unui partid politic, viitor prim-ministru cum crede el, a ieșit cu învinuiri că R. Moldova n-a îndeplinit aceste condiționalități, asta înseamnă că ei continuă să blocheze finanțarea R. Moldova, cum au făcut-o cu creditul rusesc, exact așa fac cu asistența macrofinanciară. Noi înțelegem acest blocaj, această lozincă „Cu cât mai rău e în R. Moldova, cu atât e mai ușor să accezi la putere”, dar noi facem apel la oamenii responsabili să ne unim cu toții să depășim această criză”, a menționat Chicu. 

Deschide.MD amintește că, pe 7 mai, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Acordul de credit de 200 milioane de euro din partea Rusiei, după ce parlamentarii Pro-MoldovaPAS și PPDA au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională cu privire la acord. Reprezentanții opoziției spuneau că mai multe prevederi din document ar contravine Constituției și intereselor R.Moldova.

Semnarea și ratificarea acordului a stârnit comentarii aprinse în societate, dar și în rândul politicienilor, în special asupra unui articol din acord care prevede  că unele companii sau întreprinderi ar putea lua credite în băncile rusești și acestea ar putea fi garantate de Guvern.

Istoricul acestui împrumut a pornit din în noiembrie anul trecut. După instituirea Guvernului Chicu, noul premier a efectuat prima vizită la Moscova. Iar la întoarcere, președintele Igor Dodon a vorbit pe un ton triumfalist despre acordarea unui credit de 500 mil. După anunțul făcut de Chișinău, Dmitrii Kozak, unul dintre cei mai importanți politicieni din anturajul lui Putin, declara că Rusia este de acord să acorde împrumutul însă trebuie stabilite condițiile și datele înțelegerii dintre ambele părți. Ulterior, informațiile despre împrumutul rusesc au fost incomplete. Ba mai mult, s-au vehiculat diferite sume: 500, 300 și 200 mil. USD. La un moment dat, mai mulți experți își puneau întrebarea dacă este un împrumut real sau unul ipotetic ca să fie aruncat în spațiul public pentru ai face PR politic lui Igor Dodon.