În contextul crizei generate de pandemia COVID-19, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a emis o hotărâre pentru modificarea Regulamentului cu privire la tratamentul riscului de credit pentru bănci potrivit abordării standardizate, prin care aduce claritate prevederilor aferente tratamentului riscului de credit al entităților din sectorul public din Republica Moldova, transmite IPN.

Un comunicat de presă al BNM, emis pe 2 iunie, precizează că decizia a fost luată în data de12 mai. În scopul calculării riscului de credit și a cerințelor de fonduri proprii ale băncilor, expunerile față de entitățile din sectorul public din Republica Moldova, precum și expunerile garantate de către acestea, cu întrunirea cerințelor de eligibilitate, primesc o pondere de risc egală cu 20%.

Urmare elucidării acestei norme, băncile se pot implica activ în procesul de acordare a creditelor garantate de către entitățile din sectorul public, ceea ce va contribui la susținerea în continuare a economiei naționale. Creditarea cu implicarea garanțiilor acordate de către entitățile din sectorul public va crea premise pentru impulsionarea creditării în condițiile de restabilire a situației economice post-criză, se menționează în comunicatul BNM.