PIB-ul judeţului Prahova este cât cel al Republicii Moldova, la un număr de locuitori mai mic de trei ori, Prahova clasându-se locul cinci în clasamentul judeţelor din România, în funcţie de PIB, în 2016.

PIB-ul judeţului Prahova a fost, anul trecut, de 26,30 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 3,54% din PIB-ul României, arată datele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova (CCI), transmite infoprut.ro

„Este un indicator enonomic care situează judeţul Prahova în topul judeţelor din punct de vedere economic, din România, lucru care ne dă o undă de speranţă şi de optimism şi pentru viitor. Din acest punct de vedere, ca şi cifră, PIB-ul judeţului Prahova este de peste 8000 de euro pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă locul cinci la nivel naţional”, a declarat pentru Mediafax preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, citat de Ziarul Financiar.

Analiza Camerei de Comerț indică faptul că PIB-ul judeţului Prahova a fost cât cel al Republicii Moldova.

„Ca o situaţie poate puţin curioasă, PIB-ul judeţului Prahova poate fi comparat cu PIB-ul Republicii Moldova, cu toate că populaţia judeţului Prahova este de trei ori mai mică decât prietenii noştri din Republica Moldova. Situaţia economică a judeţului Prahova din punct de vedere al PIB-ului, cel puţin, este optimistă şi cred că ne poate încuraja pentru o valoare a PIB-ului mai importantă şi mai ridicată pentru anul 2017”, a precizat Gogulescu.

Informațiile CCI Prahova arată că anul trecut câştigul salarial mediu brut a crescut în Prahova, faţă de 2015.

„Dacă la finele 2015, câştigul salarial mediu brut era de peste 2.600 de lei, ceea ce înseamnă aproape 590 de euro, la momentul acela, şi ceea ce situa Prahova pe locul 10 la nivel naţional, la sfârşitul anului trecut câştigul salarial mediu brut a crescut la aproape 615 euro, pe salariat”, a explicat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.

PIB-ul (Produsul Intern Brut) sau GDP-ul (Gross Domestic Product) este un indicator macroeconomic (la nivelul întregii economii naţionale) care exprimă suma valorii de piaţă (este preţul la care este tranzacţionat un bun sau un serviciu pe o anumită piaţă) a tuturor mărfurilor şi serviciilor destinate consumului final, produse în interiorul unei ţări de către actori economici autohtoni sau străini, în decurs de un an. Cu cât PIB-ul unui stat este mai mare, cu atât locuitorii acelui stat trăiesc mai bine.