Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a aprobat marți, 12 mai 2020, un împrumut de 70 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul de sănătate și pentru a contribui la atenuarea impactului crizei asupra întreprinderile mici și mijlocii (IMM).

Sistemului de sănătate îi vor reveni 40 de milioane de euro, iar IMM-urilor, 30 de milioane de euro, este menționat într-un comunicat de presă al instituției europene. 

Finanțarea pentru sectorul sănătății va acoperi consumabilele medicale și echipamentele specializate pentru pacienții COVID-19 (ventilatoare și altele), stimulente financiare pentru personalul medical din prima linie, dar și adaptarea spațiilor/facilităților pentru primirea și îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19. Nevoile au fost evaluate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu OMS, se arată într-un comunicat de presă.

Împrumutul pentru IMM-uri va acoperi necesarul de capital și investiții al întreprinderilor eligibile, pentru a face față efectelor măsurilor adoptate de autorități pentru controlul și prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Împrumuturi similare celui acordat Republicii Moldova au fost aprobate și pentru Croația, Estonia, Grecia, Letonia, Serbia, Turcia, dar și Kosovo.