Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari susține că R.Moldova poate pierde un credit foarte avantajos din Japonia din cauza tergiversărilor nemotivate.

În acest sens, Slusari a expediat și o interpelare către ministerul Agriculturii și Ministerul de Externe. 

„Minimum 30 mln. dolari, cu posibilitatea extinderii pănă la 110 mln. Pentru agricultura. Fără participarea băncilor comerciale. Perioada de 40 de ani. Dobânda de 0,1 %. Vacanța de 12 ani. Deja cum mai bun?”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook. 

Slusari mai spune că procesul a fost pornit încă în 2019: „din căte cunosc, negocierile erau blocate tacit deja de MADRM. Japonezii nu puteau intelege de ce se blocheaza ajutorul pentru fermieri și de ce se discuta despre credite mult mai scumpe”.

„Nu s-a reușit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, când se încheie anul financiar japonez. Oricum partea niponă a acceptat sa ne acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare. Eforturile Japoniei au fost observate de MAEIE, care a decis sa semneze notele de schimb. Dar ministru Ion Perju i-a zis ministrului Oleg Tulea ca nu este nici o graba si trebuie să mai așteptam”, scrie Slusari. 

Deputatul mai spune că blocarea semnării Notelor de Schimb s-a făcut probabil din considerentul ca să nu apară public informația că se ofer credite mult mai bune ca cel din Federația Rusă: „În afară de asta, bănuiesc că mai sunt și alte interese meschine ale lui Dodon”.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Acordul de credit de 200 milioane de euro din partea Rusiei.