Pentru prima dată în R.Moldova a fost elaborat un ghid practic privind crearea și funcționarea grupurilor de producători. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, remarcând că, în vederea stimulării constituirii și funcționării grupurilor de producători agricoli, MADRM, cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a elaborat ghidul practic ”De la primii pași la profitabilitate și creștere”.

Documentul constituie un îndrumar pentru producătorii agricoli în procesul de constituire și funcționare a grupului de producători, în obținerea performanțelor în afaceri și sporirea veniturilor din vânzări.

Totodată, publicația reprezintă o sursă utilă de informații pentru specialiștii în dezvoltarea afacerilor, furnizorii serviciilor de extensiune și specialiști din cadrul instituțiilor guvernamentale și non-guvernamentale.

Ghidul prezintă principalele etape de creare a grupurilor de producători (GdP), suportul financiar oferit de stat pentru GdP, particularitățile managementului financiar, impozitării și politicilor contabile în gestionarea GdP, tipurile de activități de promovare a producției și multe alte aspecte specifice activității acestor entități. Informația prezentată se bazează pe experiența Proiectului MAC-P, cu sprijinul căruia în perioada 2013-2020 au fost înregistrate peste 60 de grupuri de producători.

Asocierea în grupuri de producători este o practică răspândită în țările europene cu agricultură dezvoltată, ce permite producătorilor, mai ales celor mici, să-și comercializeze mai eficient producția și să obțină un profit mai mare în rezultatul optimizării cheltuielilor. Anume prin asociere agricultorii reușesc să-și organizeze mai bine activitatea de achiziționare în comun a inputurilor agricole, marketingul, depozitarea și procesarea.

De asemenea, grupurile de producători beneficiază de avantajele financiare oferite de stat prin intermediul programelor de subvenționare.

InfoMarket