Proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de creditare rapidă (RCF) și proiectul care prevede atragerea împrumutului de stat extern din partea FMI prin intermediul instrumentului de finanțare rapidă (RFI) au fost aprobate de Guvern, transmite IPN.

Ministrul finanțelor, vicepremierul Serghei Pușcuța, a declarat că suma totală a celor două împrumuturi oferite de FMI constituie 172,5 milioane de drepturi speciale de tragere, ceea ce reprezintă 233,9 milioane de dolari. Prin intermediul RCF se acordă 78 de milioane de dolari, iar prin intermediul RFI – 156 milioane de dolari.


Potrivit proiectului, pe una din componente, 156 de milioane dolari, dobânda este de 1,5%, cu o perioadă de rambursare de un an și nouă luni, și cu trei ani și trei luni perioada de grație. Suplimentar, Republica Moldova va achita un comision unic  de 0,5% din sumă, adică 780 de mii de dolari.

Pe altă componentă, 78 de milioane dolari, dobânda va fi de 0% și o perioadă de vacanță de plată de cinci ani și șase luni.