Modificările aduse Codului Fiscal nu erau urgente pentru perioada actuală şi trebuiau discutate în procedura standard şi nu într-o situaţie excepţională. În emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA, expertul economic Sergiu Gaibu a menţionat că este stranie abordarea Guvernului, care a pus la pachet măsuri care trebuiau puse în regim standard cu măsuri care trebuie luate în situaţii excepţionale.

Sergiu Gaibu a precizat că eliminarea taxelor la unele domenii, de exemplu cele care ţin de lemn, trezeşte suspiciuni.

„Este vorba de ecologie. Noi şi aşa avem foarte puţine păduri în Republica Moldova şi trebuie, din contra,  luate măsuri de protejare a pădurilor, dar noi vedem că Guvernul a trecut la eliminarea taxelor ce ţine de lemnul de foc”.

În ce priveşte eliminarea taxei, Dorel Noroc, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a menţionat că, din păcate, taxa pe lemn aduce la bugetul de stat doar 360 de mii de lei pe an.

„Noi considerăm că asemenea taxă, de doar 360 000 de lei este total ineficientă. Doar costurile de prezentare a declaraţiilor, de procesare a lor, implicarea funcţionarilor fiscali implică mai multe costuri”, a precizat Dorel Noroc.

În replică, Sergiu Gaibu a spus că pe acest subiect trebuia organizată o discuţie publică şi apare întrebarea de ce se colectează atât de puţini bani.