Sectorul imobiliar trebuie să ia o pauză pe timpul stării de urgență iar odată cu revenirea lucrurilor la normalitate domeniul respectiv trebuie să excludă posibililele speculații de pe piață. În același timp, prețurile din domeniul imobiliar, nu vor suferi o modificare semnificativă doar o posibilă scădere ușoară. De această părere este președintele fondator al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din Moldova Eugen Țurcan.

Contactat de Deschide.MD, Țurcan a declarat că acum este cel mai oportun moment ca sectorul imobiliar să ia o pauză, atât timp cât este carantină și instaurată starea de urgență. 

„Avem nevoie de o reglementare în acest domeniu pentru că după această carantină nu excludem că vor fi mulți, așa numiți agenți imobiliari, care vor specula pe situația creată. Aici ar trebui să intervenim cu anumite măsuri pentru ca potențialii cumpărători să nu fie înșelați. Oamenii apelează la un agent imobiliar ca după sfatul unui profesionist, exact ca și atunci când apelezi la un medic. Asta pentru a-și proteja investițiile”, susține președintele fondator care a precizat că agenții imobiliari cu renume nu vor risca cu prețul propriei reputații doar pentru ca să aibă un venit mai mare dintr-o singură tranzacție. 

Eugeniu Țurcan mai spune că imediat după stare de carantină, statul ar trebui să vină cu anumite măsuri pentru a asigura sustenabilitatea sectorului imobiliar. 

„Pe parcursul acestei situații de criză ar putea fi acordată o vacanță creditară pentru cei care au credite ipotecare. Sau pot fi acordate anumite înlesniri la plata impozitelor sau a contabilității pentru agenții imobiliari. Mai mult decât atât, vom avea nevoie de mai multă corectitudine în difuzarea informației atât pentru cumpărător cât și pentru vânzător, lucruri care vor veni în beneficiul acestora”, a adăugat sursa citată. 

Președintele fondator al APAIM mai spune că nu se prevede deocamdată o creștere semnificativă la imobile. 

„Noi am avut o creștere bruscă de preț în anii precedenți chiar ne-am aflat la limita pragului psihologic de 1000 de euro pentru metru pătrat. Acum s-a oprit această creștere. Prețurile se vor stabiliza. Nu cred că vor scădea drastic. La apartamentele scumpe, de elită acolo am putea vedea o scădere mai mare nu însă și la cele mici”, a precizat că Eugeniu Țurcan.