PAS și-a expus opinia cu privire la asumarea de răspundere a guvernului pentru rectificarea Bugetului de stat, care prevede redirecționarea a 816 mln. lei în vederea susținerii activității de întreprinzător, a cetățenilor în perioada stării de urgență, precum și modificarea unor acte legislative.

Deputatul PAS, Igor Grosu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „sunt câteva idei care nu au nimic comun cu situația pandemică în care ne aflăm noi, iar cei de la guvernare prin grupuri de interese încearcă să promoveze niște interese meschine”.

„Nu înțelegem ce treabă au scutirile pe care le oferă guvernul rețelei Duty Free la intrare, industria Tabaco beneficiază de unele facilități, cum modificările de taxe în cazul exploatării resurselor minerale contribuie la diminuarea pndemiei?”, se întreabă Grosu. 

Deputatul susține că „toate aceste măsuri nu conduc la combaterea pandemiei, dar vin să promoveze niște interese meschine a unor grupuri cu afiliere la PSRM”.

La rândul său fostul ministrul al Finanțelor, în guvernul Sandu, Natalia Gavriliță,  măsurile nu vin ca să mențină locurile de muncă, iar în această perioadă evitarea concedierilor în masă este cel mai important lucru.

„Principalele masuri propuse sunt rambursarea impozitelor pe salarii agenților economici care au fost nevoiți să-și suspende pațial sau în totalitate activitatea și creșterea indemnizației minime de șomaj. Combinația acestpro două măsuri nu doar că arată o neînțelegere a profunzimii crizei economice care ne așteaptă, dar încurajează agenții economici să „roage” angajații să scrie cerere de demisie din iniiativă proprie și să apelze la această indemnizație de șomaj”, susține Gavriliță. 

Printre cele mai urgente măsuri pe care le solicită PAS sunt anunțarea subvenționării din partea statului a șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază și nu mai mult din salariul mediu pe econoie, ca agenții economici să-și poată menține angajații, acordarea unor credite la dobândă zero și creșterea fondului de garantare a creditelor. 

Detalii: Guvernul a votat angajarea răspunderii pentru redirecționarea a 816 mln.lei. Deputații au 3 zile pentru a cere demisia Executivului