Viceprim-ministrul Sergiu Pușcuța susține că Guvernul va veni cu un alt pachet de măsuri care prevede mai multe acțiuni cu impact financiar, care vor susține mediul de afaceri în parcurgerea perioadei de criză. Asta după ce anterior nu s-a ținut de cuvânt și nu a scutit antreprenorii de amânarea plăților la impozitul pe venit.

Într-un comunicat de presă al Ministerului de Finanțe este menționat că în cadrul unei emisiuni, viceprim-ministrul Pușcuța a informat despre evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor produse de măsurile întreprinse de autoritățile naționale, și a țărilor din regiune, pentru gestionarea situației epidemiologice. Guvernul va achita integral și la timp salariile, pensiile și restul prestațiilor sociale.  

Serghei Pușcuța a anunțat despre faptul că Executivul examinează posibilitatea de a scurta termenul de achitare a prestațiilor sociale și de oferi sporuri salariale persoanelor implicate direct în combaterea epidemiei COVID-19.

Vicepremierul a comunicat că specialiștii Ministerului Finanțelor lucrează la elaborarea proiectului de lege pentru rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, care va reflecta evoluția reală a economiei în contextul pandemiei COVID-19 și costul acțiunilor de combatere: „Obiectivele noastre sunt susținerea persoanelor care necesită tratament cât și a persoanelor care au suferit de efectele restricțiilor impuse asupra activităților economice. Vom susține mediul de afaceri. Vom impune un regim de austeritate în finanțarea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea autorităților publice”.

Viceprim-ministrul Pușcuța a vorbit despre măsurile urgente pentru susținerea mediului de afaceri, aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 23 martie 2020 și a menționat că săptămâna viitoare, Guvernul va veni cu un alt pachet de măsuri care prevede mai multe acțiuni cu impact financiar, care vor susține mediul de afaceri în parcurgerea perioadei de criză.

„Susținem eforturile agenților economici care continuă să-și întrețină angajații cu toate că volumul de servicii pe care le prestează a fost diminuat semnificativ. Vom face tot posibilul pentru a realiza investițiile în infrastructură bugetate. Vom susține paralel sfera socială și sectorul real al economiei”, a menționat Pușcuța.

Anterior premierul Chicu, împreună cu ministrul Finanțelor au promis anterior agenților economici că va întreprinde un set de măsuri menite să reducă efectele negative pentru business, printre care amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice. Prim-ministrul însă nu s-a ținut de cuvânt până la final, pentru că astăzi pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat a fost plasat un comunicat de presă de unde reiese că doar o mică categorie de antreprenori va beneficia de amânarea plăților la impozitul pe venit .

Detalii: Stare excepțională // Promisiuni goale de la Chicu pentru mediul de afaceri. Businessul cum a plătit impozitele, așa va plăti

Precizăm că în România Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza coronavirus. Acesta va fi plătit din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM – prin bugetul de șomaj, pe toată durata stării de urgență.

Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizaţiile de șomaj tehnic sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De această măsură vor beneficia salariații angajatorilor care îndeplinesc următoarele condiții:

1. Și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a stării de urgență și după ce au obținut un certificat în acest sens de la Ministerul Economiei.

2. Reducerea veniturilor cu cel puțin 25% – dar nu mai mult de 75% din totalul angajaților, în baza unei declarații pe propria răspundere. 

În același timp, Guvernul va rambursa TVA în valoare de 9 miliarde de lei, pentru ca acești bani să ajungă cât mai repede în economie. De asemenea, va plăti concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2,7 miliarde de lei românești și va aloca 200 de milioane de lei pentru carantină și izolare. 

În plus, Executivul de la București anunță decontarea facturilor pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei. 

Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020. Totodată, a suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență cu excepția celor din cauze penale. 

O altă măsură pentru sprijinirea mediului de afaceri este amânarea termenului pentru depunerea declarațiilor de restructurare a creanțelor bugetare până la 30 octombrie 2020.