Deputatul Alexandru Slusari susține că autoritățile nu admit nici măcar o simplă amănare de plată a contribuțiilor care ar veni în ajutorul businessului în situația stării excepționale.

„Mă sună zeci de antreprenori. Au citit măsurile propuse de Comisia pentru Situații Excepționale pentru mediu de afaceri și mă întreabă dacă cumva în text nu este vreo greșeală. Oameni de afaceri sunt foarte nemulțumiți. Pe cei din sectoarele HoReCa, industria ușoară, comerț cu produsele nealimentare, turismul, aviație, îndustria din ZEL practic cu nimic nu încălzește amănarea achitării impozitului pe venit pentru trimestru I. Marea majoritatea companiilor nici nu vor avea acest venit”, scrie legiuitorul. 

Slusari adaugă că foarte multe întreprinderi în luna martie și-au sistat sau au redus drastic activitatea, dar au achitat plinar sau parțial salariile chiar și în condițiile lipsei de venit.

„Unele din ele își scot acum ultimei bani pentru a stimula măcar cumva salariați disperați. Însă, la 1 aprilie toți agenți economici sunt obligați să achite contribuțiile sociale și cele medicale. Acum multe companii au de ales - sau achitarea salariilor sau plata contribuțiilor. Adică, aleg între șomajul dezastruos a oamenilor și blocarea conturilor din partea fiscului”, precizează deputatul. 

Alexandru Slusari adaugă că alte țări europene statul a împarțit sarcina finanțării șomajului tehnic cu angajatorii: „Dar la noi nici măcar o simplă amănare de plată a contribuțiilor nu se admite”.

„Sincer, sunt și eu consternat de miopia guvernării. Nu există nimic mai periculos pentru securitatea internă a țării în plină criză decăt mii de întreprinderi închise și șomaj masiv a populației fără oportunități de migrare. Perspectiva mai mult decăt sumbră și pentru puterea și pentru opoziția și pentru intreagă societate!”, conchide deputatul. 

Premierul Chicu, împreună cu ministrul Finanțelor au promis anterior agenților economici că va întreprinde un set de măsuri menite să reducă efectele negative pentru business, printre care amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice. Prim-ministrul însă nu s-a ținut de cuvânt până la final, pentru că astăzi pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat a fost plasat un comunicat de presă de unde reiese că doar o mică categorie de antreprenori va beneficia de amânarea plăților la impozitul pe venit .

Detalii: Stare excepțională // Promisiuni goale de la Chicu pentru mediul de afaceri. Businessul cum a plătit impozitele, așa va plăti