Premierul Chicu, împreună cu ministrul Finanțelor au promis anterior agenților economici că va întreprinde un set de măsuri menite să reducă efectele negative pentru business, printre care amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice. Prim-ministrul însă nu s-a ținut de cuvânt până la final, pentru că astăzi pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat a fost plasat un comunicat de presă de unde reiese că doar o mică categorie de antreprenori va beneficia de amânarea plăților la impozitul pe venit .

„Declararea și achitarea impozitului pe venit, impozitului pe bunuri imobiliare, impozitul funciar și taxele locale pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi pe parcursul întregii perioade fiscale nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sînt înregistraţi ca plătitori de TVA și declararea impozitului pe venit din activitatea operațională pe anul 2019 de către agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prevăzuți în Capitolului 71 titlul II din Codului fiscal nr.1163/1997, se va efectua până la 25 APRILIE 2020”, se spune în comunicatul SFS.

Asta deși într-un comunicat de presă al Guvernului din 18 martie 2020, Chicu a declarat la întrevederea cu asociațiile de business că situația extraordinară impune decizii extraordinare.

„Criza neapărat va genera pierderi,  dar împreună vom identifica soluții de reducere a pierderilor. Doar acționând împreună vom menține stabilitatea sistemului bugetar–fiscal. La moment, încasările la buget sunt în normă, cu 14%  mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Trebuie să identificăm politicile și măsurile necesare pentru minimalizarea efectelor acestei crize”, a menționat Ion Chicu.

Tot în acel comunicat Ministrul Pușcuța a prezentat un set de măsuri menite să reducă efectele negative pentru business, printre care amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice, prelungirea termenului de depunere a unor declarații și rapoarte, instituirea unui moratoriu la controalele de stat, micșorarea TVA pentru sectorul HoReCa, scutirea unor întreprinderi de efectuarea auditului obligatoriu al situațiilor financiare ș.a.