Premierul român, Ludovic Orban, a anunțat joi, 19 martie, principalele măsuri econonomice în contextul pandemiei de coronavirus adoptate în ședința de guvern care s-a încheiat miercuri noaptea la ora 3:00, printre acestea numărându-se plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Plățile angajaților care intră în șomaj tehnic vor fi asigurate din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj de la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.

„E clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea, pentru că s-au redus încasările. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se supende contractele. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Am luat decizia de a susține plata șomajului tehnic. Dacă am fi ales să plătim salariile direct, am fi instituit obligația ca angajații să meargă la muncă, or am considerat că e mult mai util să plătim șomajul tehnic, ca să nu îi obligăm să meargă la muncă, ci să stea acasă pentru a evita contactele sociale”, a declarat Orban.

O altă decizie luată de statul român este majorarea plafonului la creditele pentru IMM-uri la 5 miliarde de lei (n.r. 20 mldr lei moldoveneși) și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde (n.r. 36 mlrd lei moldovenești)  pentru a asigura fluxul de capital.

„Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 50% penru creditele de este un milion”, a mai spus Orban.

Menționăm că reuniunea Guvernului român, s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă și a durat mai bine de 8 ore.