„Boardul de directori FMI a acordat votul, suportul pentru finalizarea cu succes a programului cu Republica Moldova, astfel confirmând realizarea agendei de reforme în domeniul finanțelor publice și sectorului financiar bancar”. Despre aceasta anunță premierul Ion Chicu, transmite IPN.

„Negocierile purtate de noi cu echipa Fondului Monetar Internațional pe parcursul lunii februarie 2020 și îndeplinirea angajamentelor asumate, ne-au permis să încheiem cu succes programul existent și să punem bazele pentru un nou program. Urmare a acestei decizii, țara va beneficia în următoarele zile și de un suport financiar consistent”, menționează șeful executivului într-o postare pe Facebook.

La începutul lunii februarie, echipa de experți a FMI a purtat la Chișinău discuții cu autoritățile în contextul consultărilor periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, pentru anul 2020, și a evaluării a șasea – finale – a programului economic al Republicii Moldova susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Misiunea a ajuns la un acord la nivel de experți cu privire la politicile necesare pentru a finaliza a șasea evaluare a programului susținut de FMI și a purtat discuții constructive cu autoritățile în contextul consultărilor pe anul 2020 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI.