La 5 zile de la expirarea fostului moratoriu şi reintrarea în vigoare a Legii privind acordarea cetăţeniei prin investiţii, Guvernul a aprobat astăzi instituirea unui nou moratoriu.

Potrivit deciziei, Guvernul instituie un moratoriu, de această dată pentru aproape un an: până la 1 ianuarie 2021. Moratoriul va intra în vigoare la data publicării deciziei în Monitorul Oficial.

Premierul Ion Chicu a cerut ministrului Economiei să trimită proiectul, în mod prioritar, în Parlament.

Amintim că Guvernul Sandu a suspendat implementarea Legii cu privire la acordarea cetăţeniei prin investiţii, iar Guvernul Chicu a prelungit moratoriu. Ultimul moratoriu, însă, a expirat la 20 februarie, iar începând cu 21 februarie Legea a reintrat în vigoare.

Oferirea cetăţeniei în urma investiţiilor a fost dur criticată, de-a lungul timpului, de experţi, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile.

De asemenea, amintim că Legea cetăţeniei prin investiţii a fost abrogată, în prima lectură, în iunie 2019, cu votul celor din PSRM, PAS şi PPDA. Asta după ce Comisia Europeană a prezentat un raport care vorbea despre riscuri pentru securitatea Uniunii Europene în urma acestei practici.

Totuşi, proiectul nu a mai ajuns să fie abrogat şi în lectura a doua. Atât Transparency International – Moldova, cât şi un grup de deputaţi, au cerut urgentarea abrogării acestei Legi.

Legea cetăţeniei prin investiţii, precum şi programul respectiv, prezintă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, subminează eforturile de combatere a corupţiei mari, de investigare a fraudelor bancare şi afectează sistemul naţional de integritate, spune Tranceparency International-Moldova.

TVR Moldova