Reprezentanța Comercială a Statelor Unite ale Americii au exclus Republica Moldova, dar și alte țări slab dezvoltate din lista statelor cu regim preferențial de export în SUA. Analistul economic, Roman Chircă, consideră că SUA ne-a lipsit de un potențial beneficiu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, R. Moldova a fost lipsită de această facilitate după ce Reprezentanța Comercială a Statelor Unite ale Americii a actualizat lista țărilor slab dezvoltate și în curs de dezvoltare în contextul Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind subvențiile și măsurile compensatorii. Ministerul insistă că decizia SUA „nu va afecta relațiile economice bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii”.

În același timp, Roman Chircă, susține că această măsură se fa răsfrânge asupra R. Moldova.

„Este o măsură îndreptată mai mult împotriva Chinei, însă noi nu vom fi tratați preferențial la aplicarea subsidiilor. Nu ne afectează, dar ne lipsește de un atu potențial. Totodată, penalitățile aplicate pentru încălcările Republicii Moldova vor fi dure, ci nu preferențiale ca pentru țările sărace”, a declarat Roman Chircă pentru DESCHIDE.MD.

Modificările aprobate de către SUA, în vigoare din 10 februarie 2020, reprezintă o ajustare a legislației interne, care exclude un șir de țări (Albania, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Montenegro, Macedonia, Ucraina), printre care și Republica Moldova din lista țărilor în curs de dezvoltare, considerată pentru aplicarea prevederilor Acordului privind subvențiile și măsurile compensatorii a OMC.

Documentul menționat prevede o serie de măsuri preferențiale pentru țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare în procesul de lansare a unor investigații în cadrul Acordului OMC.

Ministerul Economiei menționează că luând în considerare volumul mic al exporturilor Republicii Moldova orientate către piața SUA, precum și ținând cont de faptul că, Republica Moldova nu utilizează subvenții la export și oricare alte subvenții interzise, iar probabilitate includerii Republicii Moldova în cadrul unor investigații SCM conform practicii anterioare, este minimă, modificarea respectivă, nu va avea impact economic asupra exportatorilor țării noastre.

Totodată, Ministerul Economiei atrage atenția asupra faptului că acțiunile menționate, nu au careva repercusiuni asupra regimului comercial preferențial acordat în mod unilateral de către SUA Republicii Moldova în baza GSP.