Evoluțiile și perspectivele sectorului de creditare nebancară au fost discutate marți la Chișinău de către experți în domeniu, reprezentanți ai autorităților publice, organizaților de dezvoltare și ai fondurilor de investiții. Organizatorii conferinței „Finanțarea responsabilă – perspectiva sectorului de creditare nebancară” au abordat subiecte-cheie, cum ar fi: aspectele evoluției pieței de creditare nebancară din R. Moldova, România și Bosnia; atractivitatea sectorului pentru instituțiile financiare străine; evaluarea bonității clienților și a transparenței activității de creditare ca premise pentru finanțarea responsabilă; crowdfunding-ul ca model alternativ de finanțare etc., transmite MOLDPRES.

Vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Iurie Filip, a menționat în debutul conferinței că „dezvoltarea rapidă a organizațiilor de creditare nebancară implică sporirea unor riscuri adiționale, fiind necesare noi reglementări de creditare responsabilă pentru a diminua fenomenul supraîndatorării beneficiarilor de împrumuturi”.

Potrivit directorului Departamentului creditare nebancară al CNPF, Alina Cebotariov, în cinci ani, piața creditelor nebancare a crescut de la 3,3 miliarde lei (2014) până la 10,3 miliarde lei în trimestrul III 2019. Cebotariov a specificat că CNPF a elaborat un proiect de amendare a legislației aferente, care propune o serie de măsuri necesare pentru o activitate de creditare responsabilă, astfel ca beneficiarul să nu ajungă în incapacitate de plată.

Angela Dimonu, șefa de Serviciu în Direcția Reglementare și Autorizare a Băncii Naționale a României, a accentuat rolul BNR în menținerea stabilității financiare. „Măsurile adoptate de BNR au fost ajustate periodic, fiind recalibrate în funcție de evoluțiile climatului economic, tendințele și necesitățile identificate sau previzionate, precum și de cele ale reglementărilor în domeniu la nivelul Uniunii Europene”, a spus Angela Dimonu.

În context, Oxana Bînzaru, consultant investițional al Fondului European pentru Europa de Sud-Est, a afirmat că sectorul de creditare nebancară din Moldova poate deveni un exemplu de succes pentru incluziunea financiară a consumatorilor și microîntreprinderilor nebancabile.

La rândul său, directorul executiv al Camerei de Comerț Americane din Moldova, Mila Malairău, a specificat că, timp de 15 ani, sectorul de creditare nebancară și-a demonstrat utilitatea publică, în calitate de catalizator economic, fie prin finanțarea afacerilor, fie prin stimularea consumului.

Conferința „Finanțarea responsabilă – perspectiva sectorului de creditare nebancară”, a fost organizată în premieră la Chișinău de către Camera de Comerț Americană din Moldova, Comisia Națională a Pieței Financiare și Fondul European pentru Europa de Sud-Est.