Guvernatorul BNM, Octavian Armașu susține că „distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale”.

Armașu a comentat anunțul președintelui Dodon potrivit căruia ar urma să se diminueze „cu 5-6 miliarde de lei”, bani proveniți din profitul obținut de Banca Națională a Moldovei (BNM), și să fie redistribuiți pentru a fi achitată datoria privind „miliardul”.

„Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta. O asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului BNM. Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale”, a conchis Armașu. 

Menționăm că reprezentanții opoziției au criticat acest anunț al președintelui. Vicepreședintele Parlamentului  Alexandr Slusari l-a acuzat pe Dodon că nu ar fi interesat de recuperarea banilor furați din sistemul bancar, pentru că nu a susținut propunerea privind impunerea unui moratoriu asupra legii care obligă cetățenii R. Moldova să întoarcă banii sustrași din sistemul bancar, iar din acest motiv a venit cu soluția ca o parte din furt să fie acoperit din profitul anual obținut de Banca Națională a Moldovei.

Totodată, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, crede că „manevra lui Igor Dodon cu așa-numita ușurare a poverii din Legea miliardului este de fapt scoaterea banilor din rezervele BNM, pentru a finanță cheltuielile enorme ale guvernării în an electoral”.

Anterior  președintele Igor Dodon a declarat că i-a propus guvernatorului BNM ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.

La scurt timp, ex-premierul Ion Sturza a comentat declarațiile președintelui Dodon precizând că rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. De rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM.