Ușurarea poverii din Legea miliardului este de fapt, o manevră a lui Igor Dodon, de a scoate bani din rezervele Băncii Naționale pentru a finanța cheltuielile enorme ale guvernării în an electoral. Opinia aparține ex-ministrului a finanțelor, Natalia Gavriliță.

„Manevra lui Igor Dodon cu așa-numita ușurare a poverii din Legea miliardului este de fapt scoaterea banilor din rezervele Băncii Naționale pentru a finanța cheltuielile enorme ale guvernării în an electoral. Încă niciodată Guvernul Moldovei nu a planificat să cheltuie atâția bani, cu surse de finanțare incerte. Transferul unor venituri dintr-un buzunar al statului (Banca Națională a Moldovei) în altul (Ministerul Finanțelor) nu însemnă ușurarea poverii asupra cetățenilor”, scrie Gavriliță pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ex-ministrului soluția pentru Legea miliardului este în primul rând recuperarea banilor de la cei care i-au furat.

„Guvernul Sandu a creat un Birou de combatere a corupției cu experți internaționali specializați în recuperarea activelor, a transmis materiale relevante la procuratură și a facilitat colaborarea cu organe de drept la nivel internațional. Întrebarea relevantă nu este de unde luăm banii cetățenilor pentru a întoarce miliardul furat”, adaugă ex-ministrul. 

Totodată, Gavriliță susține că Dodon ar trebui întrebat ce „sumă a recuperat din miliardul furat până acum și ce planifică să facă pentru a recupera acești bani inclusiv de la vechii săi prieteni din Parlament?”