Producătorii agricoli pot depune cereri de subvenţionare pentru anul curent. În 2020, Fondul Naţional pentru dezvoltarea agriculturi şi mediului rural este de un miliard de lei, cu 50 de milioane de lei mai mult faţă de anul trecut. Totuşi, potrivit autorităţilor, 570 de milioane vor fi direcţionate pentru producătorii ale căror cereri de subvenţionare nu au fost acoperite în 2019. Achitarea acestora a început din data de 13 ianuarie, relatează Mesager.

Prioritate pentru subvenţionarea din acest an vor avea antreprenorii din sectorul zootehnic, în condiţiile în care 40 la sută din produsele lactate şi 25 la sută din carne sunt importate.

Începând cu acest an vor fi implementate trei măsuri noi privind plăţile în avans. Mai mult, din această lună va exista şi posibilitatea de înregistrare a dosarelor de subvenţionare online.  

„Ridicarea nivelului de trai la sate este o prioritate - la sate populaţia trebuie să aibă condiţii de viaţă nu mai rele decât în centrele raionale sau în oraşele ţării. De aceea iată şi prin aceste măsuri, prin Fondul naţional de dezvoltare rurală, ne propunem ca obiectiv ridicarea nivelului de trai in satele Republicii Moldova”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju.

Numai anul trecut, gospodăriile şi întreprinderile subvenţionate au efectuat investiţii de peste patru miliarde de lei.

Campania de depunere a cererilor pentru subvenţionare pe anul 2020 se va încheia la finele luni octombrie.