Expert: Rezerva valutară sunt bani naționali, nu ai guvernului, cu atât mai mult ai Președenției
15:38, 27 Decembrie 2019

Expertul economic Sergiu Gaibu lasă de înțeles că extragerea banilor din rezervele valutare naționale nu este altceva decât un furt pentru că acești bani nu aparțin nici Guvernului nici Președinției dar sunt bani naționali care doar sunt administrați de către BNM. În același timp expertul face o paralelă cu anul 2014 când BNM a fost lipsită de circa un miliard de dolari din rezervele naționale.
Contactat de Deschide.MD, Gaibu a declarat că „în 2014, prin scheme financiare, mai corect spus hoții, BNM a fost lipsită de circa un miliard de dolari din rezervele naționale pentru a stăvili criza valutară provocată de aceste delapidări de fonduri”.
„Se pare că unii politicieni au hotărât să purceadă pe altă cale de sustragere a banillor din rezervele valutare naționale pentru necesitățile lor politice și/sau electorale. Primul moment care trebuie clarificat, rezerva valutară NU sunt banii guvernului și cu atât mai mult al Președenției. Aceștia sunt bani naționali. Rezervele nu sunt nici măcar fondurile băncii naționale. Banca Națională este instituția care este desemnată drept administrator al acestor fonduri și este împuternicită să prezerveze aceste fonduri și să le utilizeze în strictă corespundere cu obiectivele acestor fonduri”, susține expertul.
În același timp Sergiu Gaibu menționează că politicienii ar trebui să aibă alte priorități, dar din păcate acestea nu sunt.
„Este important ca politicienii să învețe fundamentele guvernanței unui stat și să termine cu experimentele heirupiste pe sărmanii cetățeni, care ulterior trebuie să plătească prețul acestor experimente primitive. În schimb guvernul ar trebui să se ocupe de dezvoltarea instrumentelor financiare avansate. În legislația moldovenească, spre exemplu cadrul normativ aferent cambiei este o colecție de literatură juridică și nicidecum mecanism juridic funcțional. Piața de capital este un alt domeniu în care trebuie să fie optimizat cadrul normativ pentru a stimula dezvoltarea acestuia. Acestea ar trebui să fie priorități importante pentru politicienii noștri, dar din păcate nu sunt...”, precizează Gaibu.
Amintim că președintele Igor Dodon a declarat aseară în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4 că i-a propus guvernatorului BNM ca din rezervele Băncii Naționale să fie retrasă o sumă în valoare de cel puțin un miliard de dolari pentru investiții.
Ex-premierul Ion Sturza a comentat declarațiile președintelui Dodon precizând că rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. De rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM.