Toate documentele necesare aprovizionării Moldovei cu gaze naturale în revers urmează a fi perfectat până în data de 12 decembrie şi semnat până la finele anului. Dispoziţia a fost emisă de către preşedintele Consiliul de Administraţie SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, transmite Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit unui comunicat al „Moldovagaz", în cazul lipisei tranzitului gazelor naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei, se pregăteşte aprovizionarea cu gaze a ţării noastre în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic - din Bulgaria şi România prin Ucraina.

În acest scop va fi semnat un singur Acord de interconectare cu partenerul din Ucraina.

„S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina (SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei”) pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe şi Căuşeni”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, vor mai fi încheiate Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei şi Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, până la 15 decembrie curent, trebuie finalizate lucrările de reconstrucţie la Staţia de Măsurare Gaze Căuşeni, prin care vor fi livrate gazele tuturor consumatorilor din ţara noastră.

Menţionăm că liderii Blocului ACUM au solicitat autorităţilor să soluţioneze criza energetică până la 1 ianuarie 2020. În caz contrar ei spun că vor organiza acţiuni masive de protest.