Granturi în valoare totală de 750 mii euro de vor fi acordate organizațiilor neguvernamentale din 13 raioane din Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru implementarea proiectelor locale în patru domenii: aprovizionare cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiență energetică și responsabilitate pentru schimbările climatice. Anunțul a fost făcut luni, 25 noiembrie, de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Asociația Obștească „HABITAT”, cu sloganul „Fii schimbarea: Cetățeni implicați – comunități durabile”, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului de proiect AGER, Maria Covalciuc, „ONG-urile din cele 13 raioane vor fi informate despre posibilitățile de finanțare în cadrul a şase evenimente de informare și întâlniri cu activiștii civici. Totodată, organizaţiile neguvernamentale vor beneficia de instruiri pentru întocmirea corectă a propunerilor de proiect și a bugetelor”.

„Scopul nostru este să mobilizăm o parte cât mai mare a societății civile și chiar activiștii civici care nu fac parte dintr-o organizație, însă cunosc problemele comunităților și se implică la soluționarea lor. Astfel, ONG-urile pot aplica la finanțare în două runde: prima rundă se încheie în 31 ianuarie 2020, iar activiștii cu idei bune pot aplica mai târziu la cea de-a doua rundă după ce reușesc să-și oficializeze statutul într-o formă de organizație a societății civile”, a spus Maria Covalciuc.

ONG-urile pot pretinde la granturi mici de până la 10 mii de euro, granturi medii de 30 mii de euro și granturi mari de 50 mii de euro.

„Propunerile de proiect pot fi depuse doar online pe pagina www.eu4civilsociety.md, de unde pot fi descărcate și formularele de aplicare în limbile română și rusă. Banii acordați pot fi utilizați și pentru elemente de infrastructură doar în proporție de 50% din valoarea totală a grantului și în prezența unui parteneriat cu autoritățile locale care vor prelua obiectul infrastructural după încheierea proiectului”, a completat Olga Diaconu, coordonator de proiect AGER.

ONG-urile eligibile pentru finanțare trebuie să-și desfășoare activitatea în unul din raioanele: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești și Ungheni. Sunt eligibile și organizațiile din mun. Chișinău în condițiile în care acestea activează în raioanele enumerate. 

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului UE-GIZ „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În regiunea de dezvoltare Centru, Programul de granturi este realizat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat”. Astfel de granturi sunt oferite și ONG-urilor din regiunile de dezvoltare Sud și Nord, precum și din UTA Gagauz-Yeri.