În al treilea trimestru al anului curent, volumul transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit, recalculat în dolari, 314,71 milioane de dolari. 83,1% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani, fără deschiderea conturilor bancare, transmite IPN.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, valoarea transferurilor s-a diminuat cu 0,2% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, când a constituit 315,46 milioane de dolari. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, creșterea reală a transferurilor a constituit 2,2% la sută.

Conform provenienței geografice, transferurile din UE au înregistrat o pondere de 46,3%, în creștere cu 5,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trei al anului 2018. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 22,9%, în descreștere cu 6,1 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Transferurile din alte state au constituit 30,8%, față de 30,1% în trimestrul trei 2018.

Ponderea transferurilor din Israel și SUA a constituit 84,3% din totalul pe alte state.

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere (25,9%), acestea fiind urmate de transferurile din Germania (17,5%), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (14,4%), Franța (11,3%), România (3,5%) etc.

Transferurile din Rusia reprezintă 94,9% din totalul transferurilor din CSI.