Piaţa zahărului din Moldova este afectată de costurile de producţie ridicată, contrabandă prin regiunea transnistreană, dar şi comerţul cu acest produs în bază de patente. Asta afirmă Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova. În acelaşi timp, producătorii susţin că ar avea nevoie de subvenţii din partea statului, inclusiv pentru îngrăşăminte organice, ce ar spori recolta la hectar. Între timp, responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului declară că vor fi întreprinse toate procedurile necesare pentru susţinerea producătorilor locali, relatează Moldova 1.

„Este vorba de o solicitare către Serviciul Vamal de a intensifica controalele la trecerile de frontieră pentru a nu admite ilegalitatea intrării pe piaţă a anumitor categorii de produse. Vorbim de majorarea subvenţiilor, asigurărilor riscurilor în agricultură, vorbim de modificarea Legii cu privire la asigurarea subvenţionată în agricultură. Se vor introduce şi produse noi pe piaţa asigurărilor, benefice nu doar pentru activitatea companiilor de asigurare, dar şi pentru producători”, a declarat Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii.

Potrivit producătorilor, principalele cauze pentru reducerea suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr sunt subvenţiile mici şi condiţiile climaterice nefavorabile de anul trecut.

„Seceta care a fost a adus la mucegaiul sfeclei de zahăr, nu au strâns nimic şi au avut pierderi la două-trei milioane de lei”, a spus Valerian Gherman, specialist la Direcţia Agricultură din Drochia.

Tudor Chelari din Drochia a micşorat plantaţiile de trei ori până la puţin peste 200 de hectare.

„Am micşorat suprafaţa, măcar că este o cultură rentabilă, adică dacă introduci şi faci la timp toate lucrările îţi dă un beneficiu. Anul trecut am acoperit pierderile cu alte culturi, în general a fost dezastru, practic 100 de zile nu a plouat”, afirmă Tudor Chelari.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii mai spun că pentru a fi competitivi, producătorii trebuie să respecte exact tehnologiile de producere.

„Dacă nu vor fi intervenţii, cu respectarea anumitor tehnologii de producere, noi vom merge în descreştere ca şi suprafeţe, ca şi producţie globală de sfeclă şi ca producţie de zahăr, ceea ce ne va face dependenţi de alte pieţe. Ce preţ vor oferi acel preţ va fi, din păcate”, a menţionat Vasile Şarban.

Din cauza eliminării cotelor pentru producţia de zahăr în UE în ultimii ani pe piaţa europeană există o ofertă în exces a acestui produs şi o reducere semnificativă a preţurilor. Acest lucru a condus şi la o reducere a ofertei de zahăr din Moldova, în cadrul cotelor euro preferenţiale. În 2018, ţara noastră a exportat 28 de mii de tone de zahar, de două ori mai puţin decât acum cinci ani, când producţia de zahăr era de peste 116 de mii de tone de zahăr. În acest an se aşteaptă o producţie de puţin peste 80 de mii de tone.

TRM