Noua tranșă în sumă de 46,1 milioane de dolari SUA de la Fondul Monetar Internațional (FMI) au intrat pe contul Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale a Moldovei. Ministerul Finanțelor a anunțat că, din această sumă, circa 27,5 milioane de dolari SUA sunt pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Prima plată a fost efectuată pe data de 24 septembrie 2019, în sumă totală de 30,7 milioane de dolari SUA, dintre care 18,4 milioane de dolari SUA (mecanismul de finanțare EFF – Extended Fund Facility) fiind destinați pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova. Restul sumei, în valoare totală de 15,4 milioane de dolari SUA, a fost debursată la data de 30 septembrie. Din această sumă, 9,1 milioane de dolari SUA (mecanismul de finanțare ECF – Extended Credit Facility) sunt pentru susținerea bugetului de stat, precizează Ministerul Finanțelor.

Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat, la 20 septembrie, a patra și a cincea evaluare a Programului Republicii Moldova, prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la 33,6 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 46,1 milioane dolari SUA.

Consiliul de directori executivi a mai aprobat solicitarea autorităților Republicii Moldova de a extinde durata programului până la 20 martie 2020 și a modifica graficul de debursare, pentru a permite finalizarea cu succes a programului.

Programul ECF/EFF, în valoare totală de 129,4 milioane DST (circa 178,7 milioane dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Scopul finanțării acordate de FMI este de a susține programul de reforme economice și financiare promovate de autorități.

Până în prezent, din contul programului de finanțare existent au fost alocate surse destinate susținerii bugetului de stat în sumă totală de 91,4 milioane de dolari SUA.