Deputații Partidului „ȘOR” vor transmite două demersuri la Procuratură și la Comisia parlamentară de anchetă privind frauda din sectorul bancar în privința creditului de aproximativ 40 de milioane de lei luat în 2008 de compania soțului președintelui Parlamentului, Zinaidei Greceanîi. Acest credit nu a fost returnat nici până în prezent, a declarat astăzi Ilan Șor.

Potrivit lui Ilan Șor, soțul președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, stă în spatele unei companii care a primit un credit enorm de la BEM pe care nu l-a returnat.

„În așa-numitul miliard este și un credit de 40 de milioane de lei acordat în anul 2008 companiei „Alsvit-Print”, al cărei beneficiar final este Alexei Zgreceanîi, soțul mult-stimatei președintă a Parlamentului. În momentul acordării creditului, Zinaida Greceanîi deținea funcția de prim-ministru, astfel încât decizia de acordare a creditului, cel mai probabil, a fost influențată de ea”, a precizat Ilan Șor.

Acesta a subliniat că deține toate documentele care demonstrează existența acestui credit și implicarea soțului Zinaidei Greceanîi. „Avem toate documentele care demonstrează că această companie îi aparține anume lui. În calitate de fost președinte al Consiliului de Administrație a băncii am văzut aceste documente în original”, a dat asigurări Ilan Șor.

În acest context, Ilan Șor a criticat faptul că organele de anchetă în loc să se ocupe de acest caz vizibil și cunoscut de toți, „persecută și arestează persoane nevinovate”. „De ce procuratura, Comisia de anchetă nu se ocupă de acest caz clar de furt bancar? De ce să ridici imunitatea unor femei nevinovate și să le bagi la închisoare, dar să nu interoghezi vinovații reali ai banilor furați din bănci? E un credit real, care a fost acordat și furat”.

Astfel, deputații Partidului „ȘOR” vor depune demersuri la Procuratură și Comisia parlamentară de anchetă pentru a investiga acest caz. „Mâine deputații vor transmite două demersuri la Procuratură și la Comisia de anchetă. Procuraturii îi vom cere să explice acțiunile în privința acestui caz și de ce nu au fost interogați soții Greceanîi. Și vom întreba comisia ce s-a făcut în cadrul acestei investigații. Sper foarte mult că acest caz real de furt efectuat de către familia Gerecanîi, e vorba de 40 de milioane de lei de la BEM, va fi demonstrat și investigat”, a concluzionat Ilan Șor.

Amintim că Alexei Greceanîi a fost membru al al Consiliului de Administrație al Companiei Fabrica de Vin din Cojușna, care a fost creditată cu 1,63 milioane euro și 500 000 de dolari americani, iar în 2010 această fabrică și-a declarat falimentul. În 2011, firma off-shore „Alsvit-Print”, înregistrată în Cipru, al cărei proprietar-beneficiar era tot Alexei Greceanîi, ia un nou credit, în valoare de 40 milioane lei, tot de la BEM, chipurile, pentru a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojușna.

Creditul neperformant al companiei „Alsvit-Print” s-ar regăsi și în Raportul Kroll, dar informațiile despre acest caz ar fi tăinuite e membri Comisiei parlamentare de anchetă, din care fac parte și deputați socialiști.

Sursa: Ziarul NAȚIONAL

Greceanîi - Fraudarea BEM by mih on Scribd