Compania care recent a cumpărat Avia Invest, cel din urmă - deținător al aeroportului Chișinău susține că sunt dezamăgitoare acțiunile Guvernului de a acționa în judecată NR Investments Ltd („INR”).

„Acordul de concesiune, susține NRI, este în concordanță cu normele internaționale. INR rămâne deschis la discuții de bună credință cu Ministerul Ecoinomiei privind ratificarea acordului pentru beneficiul reciproc al R. Moldovei, al cetățenilor săi și al Avia Invest. Este pregătit în mod corespunzător să utilizeze toate mijloacele legale disponibile în Moldova și internațional, inclusiv exercitarea drepturilor în cadrul oricărui tratat bilateral de investiții aplicabil, pentru a-și apăra investițiile și drepturile contractuale pe Aeroportul Internațional Chișinău”, scrie în comunicatul NR Investments Ltd.

În același timp compania spune că este RM este, de asemenea, „un semnatar pentru tratate bilaterale multiple de protecție a investițiilor care protejează drepturile de proprietate ale investitorilor legitimi. Important de important, Curtea Supremă a Moldovei a confirmat anterior legalitatea contractului de concesiune. INR rămâne încrezător, în pofida presiunii pe care unii din guvern ar putea încerca să o exercite asupra sistemului judiciar, instanțele vor respecta statul de drept și hotărârea anterioară a Curții Supreme”.

„Acordul de concesiune, susține NRI, este în concordanță cu normele internaționale. INR rămâne deschis la discuții de bună credință cu Ministerul privind rafinarea acordului pentru beneficiul reciproc al Moldovei, al oamenilor săi și al Avia Invest. Este pregătit în mod corespunzător să utilizeze toate mijloacele legale disponibile în Moldova și internațional, inclusiv exercitarea drepturilor în cadrul oricărui tratat bilateral de investiții aplicabil, pentru a-și apăra investițiile și drepturile contractuale pe Aeroportul Internațional Chișinău”.

Moldova este o țară cu mari perspective de creștere economică, o democrație electorală consacrată și o forță de muncă bine educată, se mai spune în comunicatul  NR Investments Ltd.

„În consecință, este deopotrivă dezamăgitor și alarmant că a fost lansată o anchetă pentru a solicita recuperarea aeroportului de la Avia Invest SRL (deținătorii legitimi ai concesionarului). Luăm foarte în serios acțiunile și declarațiile guvernului în mass-media referitoare la revocarea acordului de concesiune și anularea ulterioară a patru rezoluții ale cabinetului (în 2012 și 2013) care au servit la baza acordării concesiunii”, spune compania care a preluat Avia Invest .

Premierul Maia Sandu susține că acum două zile Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SC „Avia Invest” S.R.L. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

„Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind, de asemenea, în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că o companie din Guernsey, NR Investments Ltd, a achiziționat o participație de 95% la Avia Invest, operatorul Aeroportului Internațional Chișinău din Moldova. Acordul a fost ratificat recent între reprezentanții Avia Invest LLC (Avia Invest) și singurul beneficiar al NR Investments, Nat Rothschild.

Detalii: Aeroportul Internațional Chișinău revândut. Cine este noul proprietar