Banca Națională a Moldovei vine cu o reacție la informația apărută în presă despre blocarea conturilor bancare ale unor întreprinderi din regiunea transnistreană. Potrivit unui comunicat de presă, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri.

„La nivel mondial, se înăspresc regulile de prevenire și combatere a spălarii banilor și finanțării terorismului. Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Urmare noilor prevederi, băncile licențiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control si, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență din partea clientilor. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat și termen pentru conformare. Astfel, deținătorii de conturi bancare urmau să actioneze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei si le-au asumat”, a scris BNM într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, ulterior, băncile licențiate au fost nevoite să ia măsuri în privința agenților economici care nu s-au conformat, inclusiv câteva întreprinderi din regiunea transnistreană.

În prezent, peste 400 de întreprinderi din această zonă dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău.