Vitali Radulov, originar din Parcani, a înfiinţat cu susţinerea Uniunii Europene o gospodărie de creştere a porcilor, în satul Speia din stânga Nistrului. În patru ani, întreprinderea a crescut volumul de producere de peste zece ori. Afacerea a început cu 120 de capete, iar în prezent este o fermă cu 1500 de suine, transmite MOLDPRES.

Potrivit  fermierului,  în mare parte, succesul lui se datorează rasei de porci pe care a ales-o. Din grantul inițial de zece mii de euro, obținut de la Uniunea Europeană, a cumpărat din Olanda porci care au puțină grăsime. Cu banii câștigați a adus alții și aşa a dezvoltat procesul.

Despre granturi a auzit de la niște săteni din Speia, care au obținut finanțare pentru un tractor. Vitali Radulov a căutat mai multă informație, și-a elaborat un plan de afaceri, s-a înscris în concurs și a mers până la capăt, atunci când colegi de-ai săi au renunțat. 

„A fost nevoie de un anumit efort, dar a meritat cu siguranță”, spune fermierul, care după ce a primit banii a frecventat toate sesiunile de informare și instruirile în afaceri organizate în cadrul proiectului. Continuă să se informeze, făcând schimb de experiență cu colegi de pe malul drept al Nistrului și din Ucraina. Și speră să ajungă la ferma din Olanda de la care a cumpărat primii porci.

Producătorul din stânga Nistrului a obţinut finanţare de la UE,  prin intermediul programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova). Datorită acestui proiect, peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au reuşit să deschidă afaceri și să creeze circa 350 de locuri de muncă. Pentru beneficiarii de granturi au fost organizate seminare de instruire în management și promovare.