Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că a avut două întâlniri cu reprezentantul companiei care a ajuns să controleze 95% din acțiunile companiei „Avia Invest” ce deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), dar neagă faptul că a fost vorba vreo negociere cu privire la această tranzacție.

Prima întâlnire cu Nathaniel Philip Victor James Rothschild a avut loc pe 10 august, iar a doua - pe 19 august și ultima s-a desfășurat în prezența premierului Maia Sandu. La aceste întâlniri, Rothschild i-a informat pe oficiali că intenționează să cumpere „Avia Invest”.

„L-am informat pe reprezentantul acestei companii că noi considerăm contractul abuziv și potențial fraudulos, care face obiectul anchetei în Parlament și la organele de drept”, a declara Brînzan astăzi, într-o conferință de presă, adăugând că a informat despre acest lucru și membrii Consiliului Suprem de Securitate la ședința din 23 august. 

Pe 29 august, ministerul pe care îl conduce Brînzan a primit o scrisoare în care se arată că „NR Investments Ltd” a cumpărat 100% din acțiunile unei companii din Cipru, „Komaksavia Airport Invest LtD”, care deține 95% din acțiunile „Avia Invest” și a ajuns, astfel, să controleze indirect firma care deține în concesiune AIC.

„Toate declarațiile companiei „NR Investments Ltd” au un singur scop: de a pune presiune și a vulnerabiliza poziția Guvernului în cazul unor litigii. Se încearc pe orice cale denigrarea și intimidarea Guvernului R. Moldova”, a spus Brînzan. 

În prezent, MEI a solicitat de la mai multe instituții date despre îndeplinirea obligațiunilor de către „Avia Invest”, asumate în cadrul contractului „abuziv” care vizează Aeroportul.

Și premierul Maia Sandu a declarat astăzi la Guvern că la Procuratura Generală sunt deschise două cauze penale care vizează concesiunea Aeroportului, iar Executivul face o evaluare privind îndeplinirea obligațiunilor de către investitor la AIC. Totodată, și raportul Comisiei parlamentare de anchetă va sta la baza dosarului care vizează concesionarea Aeroportului, scrie Ziarul Național.

Amintim că ieri scheme.md a scris, cu referire la anumite documente care au fost obținute că afacerea AVIA INVEST a fost coordonată cu Guvernul Republicii Moldova, iar menționarea lui Brânzan și a Maiei Sandu de către Rotschild în comunicatul de presă oficial nu sunt doar cuvinte aruncate în aer la întâmplare.

Astfel, potrivit informațiilor obținute din surse apropiate AIC, prima întânire a ministrului Economiei Vadim Brânzan cu Nat (Nathaniel) Rothscild a avut loc în timpul vizitei miliardarului care s-a aflat între și 9-10 august în Republica Moldova.

Detalii: Revânzarea aeroportului // Ministrul Brînzan s-a văzut în august de două ori cu Rothschild