În ultimele zile ale lunii august, moneda națională se va aprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES.

Astfel, dolarul va costa în următoarele zile 17 lei și 83 de bani, cu șapte bani mai puțin decât astăzi. Euro va pierde 12 bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 74 de bani. 

Totodată, leul românesc se va deprecia cu trei bani, iar hrivna ucraineană - cu un ban. Ca rezultat, cea din urmă va costa 70 de bani, iar leul românesc - 4 lei și 17 bani. Rubla rusească își va păstra valoarea de 26 de bani. 

Expertul economic, Veaceslav Ioniță susține că factorii de bază care influențează cursul valutar sunt reducerea remitențelor, stagnarea exporturilor și creșterea deficitului balanței comerciale a Moldovei. Astfel, începând cu august 2018, leul moldovenesc a înregistrat mai multe perioade de apreciere/depreciere, însă tendința generală este deprecierea lentă a lui față de coșul valutar Euro&USD.

Potrivit expertului, această tendință de depreciere este determinată de oferta scăzută de valută și creșterea continuă a cererii. Astfel, într-un an de zile, oferta de valută din partea persoanelor fizice a rămas neschimbată și s-a stabilizat la nivel de 2.070 milioane USD anual. Tot în această perioadă, cererea de valută a crescut cu 445 milioane USD.

Experții prognozează că în următoarele luni se va menține oscilația leului moldovenesc față de coșul valutar Euro&USD, cu o ușoară înclinație spre depreciere a leului.