NR Investments Ltd, a finalizat achiziționarea participației de 95% la Avia Invest, operatorul Aeroportului Internațional Chișinău din Moldova. Despre acest lucru anunță compania din Guernsey într-un comunicat de presă. Acest lucru are loc în contextul în care Igor Dodon a declarat acum șase zile în urmă că aeroportul Chișinău trebuie reîntors statului iar contractul de concesionare să fie reziliat. Mai mult decât atât, Dodon spunea că cotele de participație ale Avia Invest nu au fost cedate numănui.

„Ne angajăm să fim complet transparenți în ceea ce privește rularea Aeroportului Internațional Chișinău și să contribuim la realizarea întregului potențial, aducând investiții suplimentare pentru creșterea traficului și îmbunătățirea experienței atât pentru companiile aeriene cât și pentru pasagerii lor", a comentat Nat Rothschild.

„Fără orice agendă politică, suntem un partener financiar puternic, contribuind cu o bogată experiență în regiune în beneficiul aeroportului", a adăugat el.

Punctul culminant al acestei tranzacții urmează a fi încheiat cu un angajament extensiv cu părțile interesate, inclusiv ministrul economiei și infrastructurii Moldovei, Vadim Brinzan, și prim-ministrul Maia Sandu. Punctul central al deciziei de investiții a fost opinia RM din Moldova ca o destinație investițională atractivă și previzibilă. Este dorința NR Investment de a colabora strâns cu Guvernul pentru creșterea aeroportului și asigurarea calității acestuia, în conformitate cu cele mai bune criterii de poartă europene.

Acum șase zile, președintele Igor Dodon a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că cotele de participație ale aeroportului nu au fost vândute și că, în opinia sa, contractul de concesionare trebuie reziliat. 

Avia Invest a comercializat cu succes și aeroportul, care se află la răscrucea fluxurilor de pasageri între Asia și Europa, atrăgând noi transportatori cu servicii complete și low-cost.

În prezent, 16 companii aeriene includ aeroportul în rețelele lor, care deservesc 38 de destinații puternice, inclusiv Londra, Dublin, Paris, Istanbul și Moscova.
 
Aeroportul Internațional Chișinău a gestionat 2,8 milioane de pasageri în 2018, o creștere anuală cumulativă de 14,8% din 2010. În 2019 se preconizează să depășească trei milioane de pasageri.
 
Înființat în 2007, NR Investments are o experiență vastă și experiență în investiții în infrastructura proprietății și în Europa Centrală.

Investițiile anterioare includ Porto Montenegro, un port maritim de super yacht premiat; Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; complexul de film Korda Studios din Budapesta, Ungaria, precum și multiple dezvoltări de sine stătătoare în toată regiunea.