Președintele Dodon a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că contractul de concesionare a Aeroportului „trebuie și va fi reziliat”. Potrivit lui Dodon, contractul este în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova, acesta prevede că investitorul are dreptul să perceapă o taxă de 9 euro per pasager timp de 49 de ani, dar să investească doar 244 de milioane de euro.

„În acordul de concesiune este stipulat că investitorul are dreptul să perceapă 9 euro pentru fiecare pasager. Doar anul trecut, numărul de pasageri pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost de 2,8 milioane de pasageri. Doar în anul 2018, investitorul privat a acumulat peste 24 de milioane de euro. Înmulțim 24 de milioane la 49 de ani și avem suma de aproape un miliard de euro”, a declarat Igor Dodon, 

Președintele a subliniat că acordul a fost semnat în toamna anului 2013, și că e vorba anume de concesionare, nu vânzare, fiind cedat dreptul de gestiune unui investitor privat pe o perioadă de 49 de ani. „În schimb, investitorul trebuia să vină cu investiții de 244 de milioane de euro. Din start vreau să menționez că în opinia noastră, a Consiliului Suprem de Securitate, la momentul semnării acordului statul a fost prejudiciat”, a zis Dodon. 

Dodon a mai spus că nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest, proprietarii au rămas aceeași. Mai mult, a fost blocată posibilitatea de cedare a Avia Invest. 

„În opinia noastră, contractul urmează și trebuie să fie reziliat. Contractul poate fi reziliat dacă au fost încălcate procedurile la momentul semnării sau dacă nu s-a îndeplinit programul de investiții”, a concluzionat Dodon.